Sparris och lammrack, en grillsuccé till Valborg

Ibland är det tillbehören som gör kötträtten, ja i alla fall en viktig del av den. Och visst är väl så fallet med sparris. Sparris är sagolikt gott och just nu skördas den på många håll i de södra delarna av vårt avlånga land. Perfekt timing till grillsäsongen som just dragits igång för oss många… Läs mer

Lammkött till påsk

Lammkött är något av det godaste köttet man kan äta och man kan man mycket väl äta det året om. Trots det äter vi bara omkring ett kilo lammkött per person och år. Det är väldigt lite. Lamm slaktas under hela året men tyngdpunkten ligger kring påsk och efter sommaren. Och just under påsken äter… Läs mer

Grilla entrecote

Som alltid vid tillagning av kött, påminner jag om hur viktigt det är att din entrecote har rumstemperatur innan du steker den och det gäller även när du ska grilla entrecote. Med andra ord ska du inte grilla entrecote som är kylskåpskallt, därför att då du riskerar du att köttet drar ihop sig och upplevs hårt.

Djurens välfärd i alla led

Djurens välfärd är allas vårt gemensamma ansvar och en mycket central del i kötthantverket. Allt är enkelt, när djuret vuxit upp och mått bra smakar också köttet bra. Våra slaktdjur är så förädlade att deras naturliga beteende och överlevnadsförmåga nästan är borta. Djuren är i stort sett helt beroende av oss människor och skulle inte… Läs mer

Styckar vilt på Fotografiska

Kvällens jaktkväll på Fotografiska är utsåld. Jag tackar arrangörerna Dagens Nyheter och tidningen Jaktmarker och Fiskevatten som bjudit in mig att både tala om- och stycka vilt. Jakttidningens redaktör Pontus Hammarlund föreläser om jakten och vad den betyder för en ung jägarfamilj med bas i Stockholm. Stjärnkocken Paul Svensson komponerar middagsbuffén som består av viltkött.

Julbord med Håkan på Sandhamns Seglarhotell

Mellan fredag den 5 december och söndag den 14 december har jag äran och glädjen att gästspela hos Sandhamns Seglarhotell. Jag och hotellets kökschef Sebastian Järild ser fram emot att duka upp och servera ett unikt julbord för dig, dina kollegor, vänner och familj under någon eller kanske flera av våra julbordskvällar och dagar. Pianobaren… Läs mer

Vill du föreslå ett recept?

Du kanske själv brukar experimentera fram nya kötträtter och vill dela med dig av dina mest lyckade recept? I så fall är du välkommen att sända din ditt recept, gärna med bild på rätten och gärna på dig också. Sänd ditt recept med ingredienser och instruktioner så testar vi din rätt och betygsätter. Om du… Läs mer

Provsmaka min nya hemsida

Som vilken gryta som helst är nu min hemsida under tillagning och snart klar för förtäring. Men jag tycker att det är dags redan nu att börja provsmaka. Sidan handlar, som du märker om kött, de olika parametrarna som finns på kött. Viktigast av allt när det gäller kött är respekten för djurens välfärd. Mitt mål… Läs mer

Snart börjar grillsäsongen..

Nu börjar snart grillsäsongen med allt vad det innebär av möjligheter. Däremot så startade jag min hårt trimmade gasolgrill och insåg raskt att den var helt livsfarlig. Inte nog med att den är uppbränd i alla plåtar, utan den läcker som ett såll och måste bytas ut mot en ny. Kärt besvär tycker jag som… Läs mer