Ambassadör för skotskt kött i Sverige

Medaljprydd Håkan Fällman Ambassadör för skotskt kött i Sverige

I 25 år har jag importerat skotskt kött från Scotch Beef och följt det skotska jordbruket på nära håll. Och jag delar allt det Scotch Beef står för. Djurhållning i Skottland bygger på en lång tradition som bland annat fokuserar på djurens välfärd,  det vill säga att djuren ska må bra hela vägen, från födsel och uppväxt till slakt.

Det skotska jordbruket är helt enkelt ett föredöme för djurhållning och köttproduktion. Från Skottland har jag under åren hämtat både kunskap, inspiration och vanvettigt hög kvalitet på kött. Detta har varit viktigt källa i min strävan att bidra till att vi i Sverige hittar tillbaka till vårt tidigare gedigna kötthantverk och sätt att tänka när det gäller djurhållning och köttproduktion.

I höstas mottog jag hedersmedalj från Prinsessan Anne och kan nu titulera mig Ambassadör för Scotch Beef i Sverige. Jag är stolt, hedrad och naturligtvis har det stärkt mig i min mission att föra fram goda exempel på djurhållning, traditioner och köttkvalitet. Fungerar det i Skottland så fungerar det här. Men det krävs insatser, det krävs kunskap och det krävs upptäckarglädje.

Mer skotskt kött i Sverige?

Kanske får vi, rätt omgående se mer skotskt kött i Sverige. Håll redan nu utkik efter Scotch Beef. och testa skotskt kött när du ser det i butiken. Du kommer inte att bli besviken på köttet. Se bara till att hantera och tillaga det rätt.

Vad är grejjen med skotskt kött?

Den stora skillnaden är att boskapsindustrin är ganska liten och sätter kvalitet före kvantitet. Djurhållningen drivs lite på det gamla sättet, så som vi i Sverige och övriga Europa också har kunnat en gång. Det skotska lantbruket har en tradition som bygger på urgamla köttraser. Mer än 70 % av Skottlands boskapsbestånd består av de traditionella raserna, som på ett naturligt sätt trivs i det lite kyliga och kärva klimatet på Skottland.

Scotch Beef som jag numer representerar, produceras mestadels från köttraserna Aberdeen Angus, Beef Shorthorn, Galloway och Highland. Scotch Beef står under ett strikt program och märkningen är även godkänt av den skotska djurskyddsföreningen. Till att börja med ser man till att får kalvarna en bra start i livet och får dia och växa upp tillsammans med sin mamma i en trygg naturlig miljö. Vidare är allt kött naturligt och har framställts utan hormoner. Köttet är spårbarhet genom hela produktionskedjan, – från djurets födsel och uppväxt till slakt och processerna efter slakt. I Skottland finns tydliga regler och en väl fungerande inspektion men traditionen är ändå den viktigaste garanten för att Djuren mår bra och köttet hanteras väl.

Varför skotskt kött i Sverige?

Sverige är en särskilt intressant marknad för Scotch Beef och skotskt kött eftersom intresset för god djurhållning och hög kvalitet är viktig för den svenska konsumenten.

Ceremoni med etikett på Cromlix House, utanför Edinburgh

Jag minns fortfarande med värme den speciella känslan jag hade när jag tog emot medalj och utmärkelse på den mycket speciella Cromlix House, ett litet hotell utanför Edinburgh i Skottland. Prinsessan Anne är hedersordförande för Scotch Beef Club och ledde ceremonin. Stämningen var väldigt speciell. på klassiskt brittiskt maner är prinsessbesöket omgivet av strikt etikett. Ingen får tilltala Hennes Kungliga Höghet som inte själv blir tilltalad.

Men då skrattade prinsessan Anne

Men när Anne kom fram, överlämnade medaljen och tackade mig för mina insatser, frågade hon mig hur jag jobbar och hur jag ser på kött. Jag svarade att det bara finns tre nivåer på kött. ”Rare”, ”Rare medium” or ”Destroyed”. Svaret verkade roa Prinsessan som skrattade.

Läs mer om min utnämning till ambassadör för skotskt kött

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *