Vad är egentligen Belgien Blue?

Nyligen så var det en diskussion och debatt om Belgien Blue som startat igen efter 10 års tystnad. Anledningen är att några köttdjursuppfödare i södra Sverige har försökt att få en bättre avkastning och lönsamhet i uppfödningen eftersom Belgien Blue ger större köttmängd efter slakt än traditionella raser. Det handlar alltså om samma ekvation som… Läs mer

Det nya bondeupproret

Jag har den senaste tiden haft den stora äran att träffa och prata med många bönder och uppfödare runt om i Sverige. Precis som den gamla visan, bönderna protesterar bönderna har fått nog så börjar missnöjet sprida sig i bondeleden. På grund av en gammaldags prissättning till bonden så premieras fortfarande ungtjuren före kossan eller… Läs mer

Håkan Fällman, köttets Don Quijote

Handen på hjärtat, när du står i din butik: Hur ofta har du frågat om oxfilén du ska köpa är av en kastrerad ungtjur eller en ko som mjölkat minst en gång? Du köper oxfilén för att det är oxfilé, eller hur? Den måste ju vara bra, det är ju det man säger om oxfilé…. Läs mer

Fem års kamp gav bättre lammkött

Slaktmask ger ett betydligt bättre lammkött än vid elslakt. Det kan vi konstatera efter flera års forskning och tester tillsammans med Linköpings slakteri. Elslakt är idag den vanligaste metoden för att slakta lamm i Sverige. Men problemet med metoden är att den i många fall orsakar svåra skador på slaktkroppen. Bland annat får lammet inre… Läs mer