Sparris och lammrack, en grillsuccé till Valborg

Grillad sparris

Ibland är det tillbehören som gör kötträtten, ja i alla fall en viktig del av den. Och visst är väl så fallet med sparris. Sparris är sagolikt gott och just nu skördas den på många håll i de södra delarna av vårt avlånga land. Perfekt timing till grillsäsongen som just dragits igång för oss många grillentusiaster.

Sparris är inte bara fantastiskt gott, den är dessutom rik på vitaminer, antioxidanter, magnesium, zink och selen. Så med sparris förenar du gott med nytta för både själen och kroppen.

Till grillen skulle jag välja den mellantjocka eller tjocka sparrisen. Skär av de nedersta en till två centimeterna för att få bort den lite träiga änden, pensla med olivolja, strö på lite flingsalt och grilla. Efter två minuters grillning är den saftig, god och fantastisk att avnjutas till en lika smakrik köttbit.

Sparris och lammrack, de bästa  smakkompisarna jag kan tänka mig så här års

LammracksTill sparrisen tycker jag att lammracken blir en klar succé. Tillsammans är de bland de bästa smakkompisarna jag kan tänka mig så här års, ja rent av smakbästisar.

Lammracken är dessutom en ypperlig detalj att grilla, inte så lång förberedelse och snabb att grilla. Lamm i sig är ju precis som sparrisen väldigt smakrik, så jag brukar rekommendera en rätt så enkel kryddning, salt och peppar, den svarta och den vita. Massera in kryddorna i köttet, skippa gärna oljan som har en tendens att börja brinna under grillningen.

Att smaksätta med någon ört är ju inte fel så strö tillexempel lite rosmarin över köttbiten. Lamm förknippas nästan alltid med vitlök – eller hur, men jag tycker att vi redan nu har de smaker vi behöver för en fantastisk grillrätt.

Tänd upp grillen, lägg kolet så att den inte ligger direkt under köttet, använd gärna lock och låt varmluften rotera inuti. Sikta på att uppnå cirka 55 grader på köttet det tar runt 10 minuter beroende på vilken värme du har i grillen.

Kom ihåg att ta ut köttet från kylen i god tid före det är dags att grilla, så att den hinner uppnå rumstemperatur. Du vill ju inte få ett kött som drar ihop sig och är hård att äta. Att låta köttet ligga under folie i ca tio minuter efter grill glömmer du väl heller inte? Köttet behöver stressa ner efter grillningen för att få en fulländad ätkonsistens.

Och visst finns det plats även för en tredje smakkompis

I den mån du kommer över färskpotatis så är det vad jag rekommenderar. Även den, alltså potatisen, kommer smälta in väldigt fint i det här sällskapet. Koka den ”al dente” (för tänderna) med skal och tumla dem med smör och lite salt.

Din tur, bjud hem dina kompisar, lycka till och ha en trevlig Valborg

Håkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *