Utbildningar i kötthantverket Block 1 - Håkan Fällman
Håkan Fällman ambassadör för skotskt köttFrån avel till tallrikBeställ snygga affischer med Styckningsscheman.Styckningsschema Nöt - Håkan FällmanNöt melladelköttkvalitet

Kötthantverket Block 1: …

Schema:

 • Kursavsnitt 1. Djurens välfärd:
  2 x 45 minuter
 • Kursavsnitt 2. Djurkunskap:
  2 x 45 minuter
 • Lunch: en timme
 • Kursavsnitt 3. Rätt detalj till rätt rätt:
  2 x 45 minuter
 • Kursavsnitt 4. Välja kött i butiken:
  2 x 45 minuter


Se våra övriga kursblock

Block 2: Försäljning och organisation
Block 3:
Block 4:
Block 5:
Block 6: Jakt, från skott till gott

Du kan även skräddarsy din kurs


5 800 kr inkl. moms Lägg i varukorg

Utbildningar - Kötthantverket, block 1:

Grundläggande för köttets goda kvalitet

Välkommen till kurs, Kötthantverket Block 1: ”Grundläggande för köttets goda kvalitet.” 

Det är många faktorer som påverkar hur vi upplever kvaliteten på köttet och den måltid vi strävar efter att få till. Det är även många yrkeskategorier involverade i köttets väg från avel, uppfödning, tillagning och servering. Alla involverade yrkeskategorier har sin respektive roll, kompetens och ansvar för djuret och för den slutliga kvaliteten på köttet när det serveras. Samtliga yrkeskategorier påverkar kvaliteten på ätupplevelsen genom att bidra med sin kunskap, sin attityd till djur såväl som till slutkund. Vi är alla del av en helhet. Tillsammans stärker vi djurens välfärd, konsumentens upplevelse och köttbranschens goda rykte.

Välkommen att delta en heldag en kurs om kötthantverket.
I detta block (ett av tre) ägnar vi våra tanke- analys- och slutsatsförmågor åt följande grundläggande faktorer.

 • Kursavsnitt 1: ”Djurens välfärd.”
  Djurens välfärd är en central fråga på fler sätt. Det handlar om människans syn på sig själv, det handlar om makt och ansvar gentemot djuren och det handlar om kvaliteten på köttet.
  Avel, uppfödning, foder, transport, slakt och mörning.
 • Kursavsnitt 2: ”Djurkunskap.”
  Övergripande om våra vanligaste slaktdjur, respektive raser, var sitter köttdetaljen? “fram, mitten, bak” kvalitetsfaktorer, att läsa kött, klassificering.  ”Godare fram, mörare bak”. Hantering
 • Kursavsnitt 3: ”Rätt detalj till rätt rätt”
  Vägen till en lyckad kött måltid startar med valet av köttdetalj på djuret. Kött detaljens placering på djuret har avgörande betydelse för köttets egenskaper och därmed dess bästa användningsområde. Grundregeln är att framdelen smakar mest, kostar minst och är bäst till grytor. Köttdetaljerna på mellandelen gör sig mycket bra till stekning och grillning medan bakdelen ger de bästa stekarna för tillagning i ugnen.
 • Kurslitteratur: Boken ”Kött – välja, hantera, tillaga” samt aktuella händelser och erfarenheter, inklusive kursdeltagarnas frågor och inlägg.
 • Kursavsnitt 4: ”Välja kött i butiken.”
  Att kunna läsa kött när du står i butiken, är kanske den viktigaste förmåga du kan ha när du står i butiken och ska välja kött. Du vet vilken rätt du ska tillaga, vilken köttdetalj som passar bäst och hur du ska tillaga den. När du kommer till butiken ska du inte titta på priset eller ursprung. Det är helt andra saker du ska titta på för att allt engagemang och all tid ska leda till en fantastisk måltid.

5 800 kr inkl. moms