Djurens välfärd i alla led

Djurens välfärd

Djurens välfärd är allas vårt gemensamma ansvar och en mycket central del i kötthantverket. Allt är enkelt, när djuret vuxit upp och mått bra smakar också köttet bra.

Våra slaktdjur är så förädlade att deras naturliga beteende och överlevnadsförmåga nästan är borta. Djuren är i stort sett helt beroende av oss människor och skulle inte överleva utan vår omsorg.

Det är därför nödvändigt att vi ändrar attityd för hur vi vår djurhållning ska se ut. Både konsument och köttproducenter måste ta ett ansvar för djurens välfärd, från födsel, uppväxt och fram till slakt. Det du som konsument kan göra är att ställa krav på produkterna och på hela köttbranschen. Det regelverk som finns räcker inte som garant för djurens välfärd, eftersom branschen är på många sätt ekonomiskt styrt.

Att tänka på djurens välfärd lönar sig

Djur som föds upp för att bli mat på tallriken måste avlas fram på ett bra sätt och tas väl om hand för att köttet ska få en bra sammansättning, bli smakrikt, saftigt och gott.

Det bästa resultatet får du med djur som fått växa i naturlig och långsam takt, som har behandlats väl och fått en kärleksfull omvårdnad. Bäst låter det sig göras i mindre skala. Även som storbonde ska man tänka på djurens välfärd och behandla djuren på ett personligt vis. Genom daglig kontakt blir djuren vana vid mänsklig kontakt, vilket gör dem lugnare vid både transport och slakt.

Genom att ge djuren naturligt bete och möjligheten att röra sig fritt, få växa i lagom takt och använda sina muskler. Med naturligt bete som till exempel gräs, lägger de på sig lagom mängd- och dessutom rätt typ av fett, som är nyttigt och lätt för människan att bryta ner.

Djurens välfärd ända fram till slakt

Att tänka på djurens välfärd slutar inte när djuren lämnar gården för transport till slakt. Allt arbete med djuren går förlorat om transport och slakt inte utgår från hur djuret mår. Om till exempel djuren transporteras för länge och tvingas stå och hålla balansen under långa transporter, blir djuren spända och fullpumpade med mjölksyra. Vilket påverkar både smak och konsistens negativt.

Och inte minst i ett bullrigt slakteri med hård hantering och högt tempo kan snabbt förstöra flera års omsorgsfull uppfödning. Djuren blir stressade och konsumenten går miste om ett gott kött helt i onödan.

I Skottland där jag varit verksam i 25 år, ligger djurens välfärd djupt rotad i djurhållningstraditionen. Läs gärna om djurens välfärd och skotskt kött.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *