Håkan Fällman skriver om det utrotningshotade hantverket

Är du köttkonsument och tycker att hög kvalitet på kött är en självklarhet, kanske rentav en rättighet? Är du kanske också lite fundersam över kvaliteten på det kött du idag finner i din butik? – Då är detta boken för dig.

I vårt land har vi långa traditioner och djup yrkeskunskap inom djuruppfödning, slakt, köttproduktion och förädling, något jag gärna kallar ”Det svenska kötthantverket”. Dock lever detta hantverk en tynande tillvaro i en tid då storskalighet och lönsamhet går före allt annat.  Före kvalitet, före ansvar, före yrkesstolthet och före konsumenternas önskemål om ett bra kött.


Boken som ska få köttbranschen att tänka mer på dig

Just nu är jag mitt i skrivandet av en bok om detta utrotningshotade hantverk. Jag skriver boken för dig som tycker om kött, men som kanske lagt märke till att köttkvaliteten i de svenska livsmedelsbutikerna inte är vad den har varit. Jag vill helt enkelt bidra med kunskap och fakta om kött så att du och alla konsumenter ska kunna välja ett godare och mörare kött.

De duktigaste krögarna känner redan till hemligheten bakom ett bra kött. Nu är det dags att sprida den kunskapen. Därför att ju mer du vet om kött och dess kvalitet desto enklare blir det för dig att ställa de rätta frågorna till din kötthandlare eller butik. Och att ställa bra frågor kan vara ett sätt att öka engagemanget i hela köttbranschen och det behövs just nu.

I boken får du den kunskap du behöver för att upptäcka att dagens sortering och information om kött inte hjälper dig att hitta det kött du vill ha. Dina frågor blir kanske en väckarklocka för hela branschen, som känner till sina brister mycket väl, men som inte orkar ta itu med dem. Boken blir kanske ett första steg mot ett bättre kött i våra butiker och ett större engagemang i köttindustrins alla led.

 

Få tillbaka engagemanget och det goda köttet?

I årtionden har jag arbetat för att vi i branschen ska förändas och bli mer intresserade av köttets kvalitet och att bevara och utveckla branschens yrkeskunnande och metoder, det riktiga kötthantverket. Kanske kan vi få tillbaka det goda kött vi snart glömt bort att vi hade.

Med boken vill jag berätta för dig vad riktigt kötthantverk är, vad det betyder för oss som äter kött, vad det betyder för djurens livskvalitet samt vilka krafter som just nu driver utvecklingen, – åt fel håll.

Mitt skrivande pågår för fullt jag hoppas att du har den i din hand någon gång till hösten 2009. Håll ut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *