Köttkvalitet

Exponera kött som attraherar kunden

För de allra flesta konsumenter är mörhet, konsistens, smak och saftighet köttets viktigaste kvalitetsegenskaperna. Man kan nog säga att kött ska vara lagom mört och smaka gott och hålla en förväntad ätkvalité efter det pris man betalat.

Köttkvalitet – Ätkvalitet

Med köttkvalitet menar jag köttets ätkvalitet, så som vi upplever köttet när vi äter det. Ätkvaliteten påverkas av många faktorer. Lite förenklat kan man säga att kvaliteten på nötkött avgörs främst av djurets kön, fetthalt (marmorering), ras och konsistens. När det gäller lamm så är rasen, ålder och fetthalt viktigast. På gris är ålder, storlek, fetthalt och hantering viktigt.

Välja kött i butiken

Under respektive djurslag kan du läsa om vad du ska hålla ögonen på när du står i butiken och ska välja kött. Nedan ser du de tre viktigaste faktorerna för respektive djurslag. Men det finns mycket mer att veta för att lyckas i köket.

Läs mer om köttkvalitet på respektive köttslag:

Välj rätt detalj till rätt rätt