Fläskkött

Styckningsschema Gris - Håkan Fällman

Styckningsschema Gris – Håkan Fällman

Fläskkött har högre innehåll av fettvävnad jämfört med nötkreatur, dessutom sitter ofta svålen kvar på slaktkroppen. Grisen är betydligt mindre än nötkreaturet vilket betyder att att de flesta musklerna är för små för att utgöra enskilda detaljer.

När du ska välja fläskkött i butiken är det viktig att du tittar på färgen och sen storleken. Färgen bör vara rödrosa med lite mörkare nyans mot kanterna. Storleken kan vara svårare att beskriva men en karré ska inte väga över två kilo.

De viktigaste parametrarna på gris är:

  • Ålder
  • Storlek
  • Färg
  • Hantering före slakt

Fläskkött bör vara rosa med inslag av rött i kanterna, det är tecken på en välmående gris. Även fläskkött smakar bättre med smakbärarna fett och ben kvar vid tillagningen. Fläskkött bör inte hängmöras som nötkött, den får bara en härsken smak och blir inte mörare.

Undvik:

En gris som växer sig för stor kan få en ”grisig” smak och doft, även om den är kastrerad som liten. Dessutom så är grisen känslig för stress vid felaktig hantering som då resulterar i försämrad kvalité och hållbarhet. Ett blekt till nästan vitt fläskkött kan vara ett tecken på stress och blir torr och knirrig vid tillagning.

Läs mer om faktorerna bakom bra kött