Köttdetaljer – rätt detalj till rätt rätt

Vägen till en lyckad köttmåltid startar med valet av köttdetalj på djuret: Detaljens placering har stor betydelse för köttets egenskaper och därmed dess bästa användning.

Interaktivt styckningsschema ”Mörare bak men godare fram”

Klicka runt på mitt interaktiva styckningsschema nedan och hitta den bästa köttdetaljen till din tänkta kötträtt.
(Det kan dröja några sekunder innan styckningsschemat syns)

När du läser om olika djurslag och köttdetaljer märker du att jag valt att berätta på ett annat sätt än vad slaktarna gör. Jag har helt enkelt vänt på steken och utgått från dig som konsument som kanske snart står i butiken och ska välja, planera och tillaga en fantastisk kötträtt.

Jag har delat upp djuren i tre delar:

  • Framdel
    Smakar mest, kostar minst, bäst till grytor
  • Mellandel
    Gör sig mycket bra till stekning och till grillen
  • Bakdel
    Bak sitter de bästa stekarna för tillagning i ugnen

Grundregeln för alla köttslag (djurslag) är att köttet från framdelen smakar mest, kostar minst och oftast passar bäst till grytor. Köttdetaljerna från bakdelen passar bäst för tillagning i ugnen. Köttet från mellandelen gör sig mycket bra till stekning och till grillen.

Beroende på hur mycket tid du har, hur tjock plånboken är för dagen, vilken typ av rätt du ska göra och hur du ska tillaga din kötträtt kommer du lite snabbare till skott, tänkte jag, om du vet vilken del av djuret som är lämpligast för ändamålet.