Säkerhet vid hemmastyckning

Starta aldrig styckningen förrän du läst säkerhetstexten nedan. 

Har du styckat djur 99 gånger tidigare? – Läs detta ännu mer noggrant:

  1. Det kan hända dig: det hände mig så det kan absolut hända dig. Nummer ett är alltså att inse att en olycka faktiskt kan inträffa. Starta inte styckningen förrän du klargjort detta för dig själv. Att du har vana betyder inte att risken minskar.
  2. Fokus på arbetet. Att stycka ett djur kräver fokus, det är vassa verktyg du använder och livsfarliga om de används på ett felaktigt eller slarvigt sätt. Ta en paus ibland för att säkra koncentrationen.
  3. Du har kontrollerat att du har ett komplett Första förband hemma.
  4. Du har skyddskläder på. Bestående av ett riktigt styckningsförkläde i rätt storlek och material som skyddar mage och genitalier. Även styckningshandskar som skyddar mot skärskador och mot kyla.
  5. Gott om tid. Du har avsatt tillräckligt med tid för styckningen och du har inte bråttom och du är inte stressad över något. – eller hur!?
  6. Bra belysning gör arbetet säkrare och resultatet bättre.
  7. Arbetshöjd, se till att ha ett stadigt och ändamålsenligt arbetsbord i rätt höjd så blir hela hanteringen säkrare.
  8. Rumstemperatur. Motoriken är sämre om du är nerkyld och ökar risken för att du slinter.
  9. Ändamålsenliga verktyg, slipade knivar, rätt utformade. En slö kniv kan vara livsfarlig, den slinter lättare när arbetsmaterialet (kött, fett, senor, brosk, hud och ben) är halt, hårt, mjukt, fast, löst, klibbigt om vartannat. En vass kniv är en grundförutsättning.