Min mission: värna kötthantverket

Kötthantverket

I vårt land har vi lång tradition och djup yrkeskunskap inom djuruppfödning, slakt, köttproduktion och förädling, något jag gärna kallar det svenska kötthantverket. 

Dock lever kötthantverket en tynande tillvaro i en tid då storskalighet och lönsamhet går före allt annat. – Före kvalitet, före ansvar, före yrkesstolthet och före konsumenternas önskemål om ett bra och smakrikt kött och en skonsam djurhållning.

Trots att vi äter så mycket kött har vi kommit längre och längre ifrån den kunskap som berättar om hur en möt entrecote ser ut, när det är säsong för lamm och hur man ska tillaga kalvköttet för att behålla dess fina smak.

Få köttbranschen att tänka mer på dig

I årtionden har jag arbetat för att vi i branschen ska förändras och bli mer intresserade av att bevara och utveckla det riktiga kötthantverket. Min vision är att vi ska få tillbaka det goda kött vi snart glömt bort att vi hade.

En bok om kötthantverket

Jag har skrivit min första bok om kötthantverket. Med boken vill jag berätta för dig vad riktigt kötthantverk är, vad det betyder för oss som äter kött, vad det betyder för djurens livskvalitet och välfärd samt vilka krafter som just nu driver utvecklingen i köttbranschen. Jag skriver boken för dig som tycker om kött, som vill veta mer om kött och kunna välja kött efter när och hur det ska tillagas.

De mest erfarna krögarna känner redan till hemligheten bakom ett bra kött. Och ju mer du vet om kött och dess ätkvalitet desto enklare blir det för dig att engagera din kötthandlare eller rentav hela köttbranschen. Och det behövs just nu.

Målet med denna hemsida är att du som läser ska bli en kunnigare konsument, som ställer de rätta frågorna till butikerna, att kyldiskarna därigenom fylls med alla sorters kött och att köttet märks med information som du har verklig nytta av. Huvudbudskapet är inte att du ska äta mer kött utan kanske till och med mindre men när du väl äter ska du äta ett bättre och godare kött.