Salta biten

Salta biten

Ingredients

  • För fyra personer:
  • 1 kg rimmad nötrulle eller oxbringa
  • 6-8 vitpepparkorn
  • 800 gr potatis
  • 3 morötter, skär i 2 cm stora kuber
  • 1 kålrot, skär i 2 cm stora kuber
  • 2 kålrabbi, skär i 2 cm stora kuber
  • smör till pannan
  • salt och nymald vitpeppar
  • några nypor florsocker
  • Servera till detta färskriven pepparrot

Instructions

  1. Koka gärna köttet en dag i förväg. Benen kan koka med för den goda smakens skull.
  2. Lägg köttet i en rymlig gryta och slå på rikligt med vatten. Koka upp och ta av grytan efter en minut. Spola hastigt av köttet och skölj grytan. Lägg tillbaka köttet och slå på nytt vatten. Sjud i ca 2 timmar.
  3. Smaka av om buljongen behöver ytterligare sälta. Salta biten får inte smaka för mesigt. Låt köttet svalna i buljongen om du kokar det i förväg.
  4. Koka potatisen i buljongen från köttgrytan. Tillsätt effekter ett ta rotfrukterna och koka dem mjuka. Häll av buljongen (spara den gärna en god soppa senare)
  5. Låt rotfrukterna ånga av och bryn dem i smör och stekpanna tills de fått lite färg. salta och peppra. Strö över florsocker så att de blir lite karamelliserade. Värm köttet i buljongen. Om du tycker det är enklare kan du skära det i ganska tjocka skivor när det är kallt.
  6. Lägg upp det färdiga köttet på ett varmt uppläggningsfat, lägg rotfrukterna och potatis runtom och strö pepparrot över köttet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *