Grilla entrecote

Grilla entrecote, välj rätt kvalitet Grilla entrecote - börja med att välja rätt kvalitet

Att grilla entrecote är populärt och snart är grillsäsongen här. Entrecote är en populär köttdetalj över huvudtaget. Och till en bra entrecote kan du servera nästan vad som helst. Själv tycker jag mest om entrecotens naturliga smak, så oftast använder jag bara salt och peppar.

Som alltid påminner jag om hur viktigt det är att din entrecote har rumstemperatur innan du steker den och det gäller även när du ska  grilla entrecote. Med andra ord ska du inte grilla entrecote som är kylskåpskallt, därför att då du riskerar du att köttet drar ihop sig och upplevs hårt.

Grilla entrecote för fyra personer

Det du behöver för en god grillad entrecote för fyra personer är:

  • 4 skivor hängmörad entrecote á ca 200 gram
  • ½ dl olivolja
  • Flingsalt, nymalen svartpeppar och dina egna favoritkryddor.
  • Servera till exempel med potatisgratäng eller ugnstekt potatis, egen vitlökssmör eller en bearnaisesås av bra kvalitet.

Gnid in entrecoten i olivoljan och grilla hastigt på hög värme på ena sidan tills du fått en fin färg. Vänd sen och grilla tills köttsaften börjar tränga igenom ytan. Då är den medium rare. Vill du ha din grillade entrecote rare, tar du av köttet från grillgallret så fort du ser första droppen tränga fram ur din entrecote.

Välj rätt entrecote i butiken

Entrecoten sitter på djurets framdel och är den möraste biten där. Entrecoten styckas nästan alltid benfri.  I butiken ska du fråga eller titta efter en entrecote med mycket marmorering, det vill säga mycket insprängt fett.

Entrecote med mycket insprängt fett smakar mer och får en bättre konsistens

Med gott om insprängt fett blir din entrecote smakrikare samtidigt som den blir styvare, medan den blir mjuk och sladdrig med lite fett. Låt det yttre fettet sitta kvar när du grillar din entrecote.  Fråga gärna i din butik om vilket kön djuret har. Ko och stut har bättre smak och är mörare än kött från en ungtjur eller tjur.

Video: Lär mer om entrecote, välja, hantera och tillaga

Video: Entrecote, hängmöra själv och välja bit i butiken

Läs mer om att  välja kött i butik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *