Helstekt Entrecote i ugn

Det finns många varianter och åsikter om att helsteka entrecote i ugnen. Själv tycker jag mest om köttets egen naturliga smak kryddad bara med salt och peppar men jag kanske är lite bortskämd med kvalitén på köttet. Naturligtvis så kan man smeta in entrecoten i de kryddor man själv tycker om.

Helstekt Entrecote i ugn

Ingredients

  • 1 kg hängmörad entrecote
  • ½ dl olivolja
  • flingsalt och svartpeppar från kvarn
  • Eventuella egna favorit kryddor och folie
  • Servera med pommes frites och bearnaise, eller potatisgratäng.
  • Annars är en härlig sallad med feta ost i perfekt till.

Instructions

  1. Att steka kött i en låg temperatur långsamt i ugn, ger en mörare och saftigare köttbit. Köttet stressas inte av den höga värmen och behåller därför köttsaften bättre. Låt alltid köttbiten bli rumstempererat innan du steker den, lägg aldrig kylskåpskallt kött direkt ugnen eller i het stekpanna, då ökar risken för att köttet får sammandragningar och upplevs som hård.
  2. Sätt ugnen på 70 grader om du vill steka köttet långsamt och länge, annars är 170 till 180 grader lagom.
  3. Gnid in köttet med lite olivolja, flingsalt och svartpeppar och rulla den några varv i en het stekpanna.
  4. Stek köttet med stektermometer till valfri stekgrad.
  5. Låt det vila i minst tio minuter innan servering.
  6. Servera köttet i skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.
  7. Stekgrader:
  8. Medium/rare = 56 grader
  9. Medium = 60 grader
  10. Well done = 66 grader

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *