Lammkött till påsk

Lammkött, Susanne Jossons Lammlägg med kanel & kardemumma Lammkött, Susanne Jossons Lammlägg med kanel & kardemumma

Lammkött är något av det godaste köttet man kan äta och man kan man mycket väl äta det året om. Trots det äter vi bara omkring ett kilo lammkött per person och år. Det är väldigt lite.

Lamm slaktas under hela året men tyngdpunkten ligger kring påsk och efter sommaren. Och just under påsken äter vi nästan en tredjedel av allt lammkött som äts under ett helt år.

Påsklamm, primörlamm eller vårlamm

Lamm som slaktas under våren och påsken kallas vårlamm.  När man talar om primörlamm innebär det att det slaktas vid den bästa tidpunkten på året, när den är som bäst för ett specifikt ändamål, har sin optimala storlek, bästa smak och bästa konsistens.

Inför påsk handlar det om vårlamm. De föds i januari, februari och diar en stor del av sin livstid från tackor som levt ute under sommarhalvåret. Vårlammet har en slaktvikt kring 16-20 kilo. Köttet är då rosa rött, har en god lammkaraktär och är väldigt mört. Vårlammet har en lite mjukare smak än höstlammet. Så håll gärna igen med kryddorna och även med vitlöken som ofta används per automatik så fort lammkött kommer på tal.

Naturligt kryddat lammkött

Höstlammen/ beteslammen, slaktas på hösten och är egentligen ännu godare än vårlammen eftersom de fritt fått beta både gräs och smakrika örter under sommaren. Smaken på lammkött varierar väldigt mycket, beroende på var de betat. De kryddar sig själva helt enkelt. Svenska betslamm smakar friskt från vildvuxna ängar. Lamm från Åland smakar kryddigt från vildtimjan medan lamm från Bretanges atlantkust har en särskild sälta.

Lammkött till gryta, ugnsstek eller bit?

Lammkött, rätt detalj till rätt rätt

Lammkött, Klicka dig fram till rätt detalj på interaktivt styckningsschema (ny sida)

De verkliga finbitarna från lamm är enligt mitt tycke urbenad och gärna bunden lammframdel, lammsadel med ben, lammkotletter, lammrygg utan hals, lammrack, lammbog utan lägg.

Beroende på vad du planerar att göra med ditt lammkött är det viktigt att du förstår vilken detalj som passar bäst till vad.

På mitt interaktiva styckningsschema kan du klicka och klicka dig fram till den detalj som passar bäst till din tänkta kötträtt.

Grundregeln för lammkött, liksom för alla köttslag är att:

  • Köttet från framdelen smakar mest, kostar minst och oftast passar bäst till grytor.
  • Köttdetaljerna från bakdelen passar bäst för tillagning i ugnen.
  • Köttet från mellandelen gör sig mycket bra till stekning och till grillen.

 Välja lammkött i butiken

Det första du ska titta på när du ska välja lammkött i butiken färgen på köttdetaljen. Det gäller oavsett vilket lamm du ska ha och varifrån köttet kommer. Färgen ska vara ljust röd till mörkt rosa, ungefär som kalvkött. Köttet på lite yngre kött är ljusare i köttet, ljust röd till rosa.

Om köttet är mörkrött är det förmodligen ett äldre djur. Det äldre köttet har ofta en ojämn kvalitet och kräver vanligtvis en längre tillagningstid för att inte bli hårt och segt. Har du otur får du den omtalade ullsmaken i köttet.

Recept på lammkött: Lammlägg med kanel och kardemumma

Stycka lamm

Att stycka lamm är inte svårt att göra själv, så passa på om får chansen att köpa ett helt lamm. Så här styckar du lamm

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *