Oxbuljong

Att koka sin egen fond/buljong är enkelt, och fördelen är att du vet att den inte innehåller konstiga tillsatser, och du kan njuta den med gott samvete.

Nummer ett när du gör egen fond är bra råvaror. Bra råvaror = bra resultat.

Oxbuljong

Ingredients

  • 2 kg oxben
  • 100 g rotselleri
  • 70 g morötter
  • 70 g palsternacka
  • 100 g purjolök
  • 120 g gul lök med skal
  • salt efter egen smak
  • 7 st. grovkrossade vitpepparkorn
  • 1 stjälk libsticka
  • 3 st. lagerblad
  • 2-3 l vatten

Instructions

  1. Börja med att spola oxbenen i ljummet vatten, och låt rinna av. Lägg ben, skalade och skivade grönsaker i en lagom stor gryta.
  2. Dela löken med skal på och bryn den på snittytan, och lägg i grytan. Tillsätt vatten så att det täcker ben och grönsaker samt tillsätt lagerblad, libsticka och vitpepparen.
  3. Koka sakta i ca 4 timmar. Skumma av då och då sådant som kommer upp till ytan. Salta då allt kokat färdigt och sila sedan fonden genom en finmaskig sil.
  4. Fetta av vid behov. Reducera så att det blir ca 1 l buljong, eller fyll på med vatten om mycket redan dunstat bort vid kokningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *