Hantera kött

Hantera kött

Även det finaste köttet kan ta skada om du inte tar hand om ditt kött på rätt sätt. Så hur du hanterar ditt kött där hemma är en viktig del i den slutgiltiga ätupplevelsen. Så här är mina tips på hur du ska hantera köttet hemma.

Kyl- och fryskedjan

I köttbranschen talar vi ofta om obruten kyl eller fryskedja, från slakt till tillagning. För att hindra eventuellt bakterietillväxt gäller detta även hemma. Var varsam med kötthanteringen så förlänger du hållbarheten på ditt kött.

Förvara i kyl

Färskt kött håller 5-6 dagar i kylen, har köttbiten sin fettkappa kvar kan du räkna med ytterligare några dagar. Täck aldrig köttet med gladpack eller annan plast i kylen. Förvara det öppet på en tallrik . Vill du skydda köttet så täck det hellre med en linnehanduk så andas köttet i kylen, så surnar inte köttet och du slippen den kladdiga ytan. Om köttet torkar gör det ingenting. Det försvinner vid tillagningen.

Vakuumförpackad

Är köttbiten vakuumförpackad kan den ligga flera veckor. Men börjar det bildas luftbubblor i paketet ska du ta bort plasten, torka köttet och lägga det på en tallrik. Tänk då på att vakuummörat kött kan ha en liten kortare hållbarhetstid när den tas ur paketet.

Förvaring i Frys

Vill du frysa in ditt kött så ska du göra det i god tid innan bäst-före-datumet går ut. Det är syret och inte kylan som förstör köttet i frysen. Tänk på att köttet åldras snabbt när du tinar upp köttet.  Så bästa tipset om du ska frysa köttet är att få bort luften ur förpackningen och att du försluter ordentlig. Då kan köttet hålla flera år. Ju mindre fett desto längre hållbarhet.

Tina långsamt

Skynda aldrig på upptiningen. Låt köttet tina långsamt i kylskåpet så behåller det sin saft. Så glöm mikrovågsugnen i det här sammanhanget.

Köttet ska ha rumstemperatur …

…innan du steker det. Det är viktigt att köttet har rumstemperatur. Kalla köttbitar drar ihop seg och blir hård och seg. Så förstör inte ditt kvalitetskött genom att steka det för kallt eller svalt. Lägg detta på minnet.

Hygien

Använder du skärbräda av trä… vilket jag helst gör måste du vara mycket noga med hygienen. Använd helts bakteriedödande medel vid disk och rengöring. Tvätta händerna och diska knivarna.

Vassa knivar

Vassa knivar förenklar och gör styckningen både enklare, säkrare och ger den bästa snittytan. Det är inte de vassa knivarna man skär sig på det är det slöaknivarna man kan skär sig värst med.

Skär tvärs över fibrerna

Vare dig du skär färskt eller färdigstekt kött är det viktigt att du skär tvärsöver fibrernas riktning. Skär du längs med köttets fibrer blir även det bästa köttet hårdtuggat.